Narodowy Miesiąc Uśmiechu
8 kwietnia 2022Powiedz "ser!". - To Narodowy Miesiąc Uśmiechu!Brytyjska Fundacja Zdrowia Jamy Ustnej obchodzi 41. doroczny Narodowy Miesiąc Uśmiechu w dniach od15 maja do15 czerwca tego roku, a my...
Prawdopodobnie nie myślisz zbyt wiele o smaku, ale założymy się, że tak by się stało, gdyby Twoje kubki smakowe przestały działać. Bez kubków smakowych nie byłbyś w stanie poczuć smaku swojej porannej kawy!
Co więc powinieneś wiedzieć o swoich kubkach smakowych?
To może nie być to, co myślisz. Większość ludzi kojarzy kubki smakowe z małymi wypustkami na języku. Nie wiedzą jednak, że te zgrubienia to nie kubki smakowe - to tak naprawdę brodawki. To właśnie wewnątrz tych brodawek znajdują się kubki smakowe.
Z tego powodu, same kubki smakowe nie są widoczne. Każdy kubek smakowy posiada mikroskopijne włoski, które umożliwiają mu wysyłanie do mózgu informacji sensorycznych dotyczących smaku.
Podczas gdy kubki smakowe mają zdolność wyczuwania smaku, siła smaku może być przypisana do nosa. Czy kiedykolwiek próbowałeś coś zjeść, gdy miałeś zatkany nos? Zazwyczaj, smaki w jedzeniu wydają się przytłumione. Dzieje się tak, ponieważ nasze nosy posiadają coś, co nazywamy receptorami węchu. Receptory te zawierają komórki, które pomagają nam czuć zapach i smak.
Jedzenie, które spożywasz, uwalnia substancje chemiczne podczas żucia. Te substancje chemiczne docierają do receptorów węchowych, które następnie wysyłają do mózgu informacje o smaku. Podobnie, kiedy czujesz zapach jedzenia, receptory te pomagają mózgowi rozpoznać, co zamierzasz zjeść. Mówi się, że bez tych receptorów nie bylibyśmy w stanie odróżnić cebuli od jabłka.
Dlaczego receptory węchu są tak ważne? Chociaż każdy ma swoje preferencje co do spożywanych produktów, zadaniem receptorów jest ostrzeganie mózgu o potencjalnym niebezpieczeństwie związanym z jedzeniem. Jest to jeden z powodów, dla których niemowlęta odpychają się od warzyw - są one przyzwyczajone do naturalnych cukrów i nie rozpoznały jeszcze, że warzywa są bezpiecznym pokarmem.
Każdy człowiek ma średnio około 10 000 kubków smakowych. Każdy z nich jest wymieniany co 10 dni do dwóch tygodni. Dzięki temu, przez całe życie jesteśmy w stanie dość dobrze wyczuwać smaki. W miarę starzenia się, kubki smakowe nie regenerują się już tak często. W miarę starzenia się, człowiek dochodzi do momentu, w którym ma tylko około 5000 sprawnych kubków smakowych, co utrudnia mu w pełni odczuwanie smaku.
Większość z nas nauczyła się w szkole podstawowej, że istnieją cztery główne smaki: słony, kwaśny, gorzki i słodki. Aby pomóc swojemu dziecku w poznaniu tych smaków, spróbuj przeprowadzić mały test smaku! Weź cztery różne produkty, które pasują do jednego z wymienionych smaków i poproś dziecko, aby z zawiązanymi oczami odgadło, do której kategorii smakowej pasuje dany produkt.
Oto kilka propozycji pokarmów do przetestowania:
Aby być jeszcze bardziej kreatywnym, możesz spróbować oszukać dzieci, dając im cukierki, które są zarówno kwaśne, jak i słodkie! Więcej pomysłów, które pomogą dzieciom poznać język i kubki smakowe, znajdziesz na tej stronie internetowej!
Kubki smakowe to naprawdę niesamowita rzecz, która pomoże Ci poczuć. Ważne jest, aby pamiętać, aby dbać o swoje kubki smakowe poprzez prawidłowe odżywianie i odmawianie palenia. Następnym razem, gdy będziesz coś jadł, pamiętaj o tych małych pączkach, które pozwalają Ci cieszyć się jedzeniem!
Komentarze