BBlog
Życie kubka smakowego
27 października 2021
Prawdopodobnie nie myślisz zbyt wiele o smaku, ale założymy się, że tak by się stało, gdyby Twoje kubki smakowe przestały działać. Bez kubków smakowych nie byłbyś w stanie poczuć smaku swojej porannej kawy!
Co więc powinieneś wiedzieć o swoich kubkach smakowych?
1. Co to jest kubek smakowy?
To może nie być to, co myślisz. Większość ludzi kojarzy kubki smakowe z małymi wypustkami na języku. Nie wiedzą jednak, że te zgrubienia to nie kubki smakowe - to tak naprawdę brodawki. To właśnie wewnątrz tych brodawek znajdują się kubki smakowe.
Z tego powodu, same kubki smakowe nie są widoczne. Każdy kubek smakowy posiada mikroskopijne włoski, które umożliwiają mu wysyłanie do mózgu informacji sensorycznych dotyczących smaku.
2. Poznaj Najlepszego Przyjaciela Kubka Smakowego: Nos
Podczas gdy kubki smakowe mają zdolność wyczuwania smaku, siła smaku może być przypisana do nosa. Czy kiedykolwiek próbowałeś coś zjeść, gdy miałeś zatkany nos? Zazwyczaj, smaki w jedzeniu wydają się przytłumione. Dzieje się tak, ponieważ nasze nosy posiadają coś, co nazywamy receptorami węchu. Receptory te zawierają komórki, które pomagają nam czuć zapach i smak.
Jedzenie, które spożywasz, uwalnia substancje chemiczne podczas żucia. Te substancje chemiczne docierają do receptorów węchowych, które następnie wysyłają do mózgu informacje o smaku. Podobnie, kiedy czujesz zapach jedzenia, receptory te pomagają mózgowi rozpoznać, co zamierzasz zjeść. Mówi się, że bez tych receptorów nie bylibyśmy w stanie odróżnić cebuli od jabłka.
Dlaczego receptory węchu są tak ważne? Chociaż każdy ma swoje preferencje co do spożywanych produktów, zadaniem receptorów jest ostrzeganie mózgu o potencjalnym niebezpieczeństwie związanym z jedzeniem. Jest to jeden z powodów, dla których niemowlęta odpychają się od warzyw - są one przyzwyczajone do naturalnych cukrów i nie rozpoznały jeszcze, że warzywa są bezpiecznym pokarmem.
3. Długość życia kubka smakowego
Zdjęcie autorstwaAlessio Michelini / CC-BY-NC-ND
Każdy człowiek ma średnio około 10 000 kubków smakowych. Każdy z nich jest wymieniany co 10 dni do dwóch tygodni. Dzięki temu, przez całe życie jesteśmy w stanie dość dobrze wyczuwać smaki. W miarę starzenia się, kubki smakowe nie regenerują się już tak często. W miarę starzenia się, człowiek dochodzi do momentu, w którym ma tylko około 5000 sprawnych kubków smakowych, co utrudnia mu w pełni odczuwanie smaku.
4. Naucz swoje dzieci o kubkach smakowych
Większość z nas nauczyła się w szkole podstawowej, że istnieją cztery główne smaki: słony, kwaśny, gorzki i słodki. Aby pomóc swojemu dziecku w poznaniu tych smaków, spróbuj przeprowadzić mały test smaku! Weź cztery różne produkty, które pasują do jednego z wymienionych smaków i poproś dziecko, aby z zawiązanymi oczami odgadło, do której kategorii smakowej pasuje dany produkt.
Oto kilka propozycji pokarmów do przetestowania:
- Słony - precle, chipsy ziemniaczane, salceson. Kwaśny - cytryny/limonki, ogórki koperkowe Gorzki - czekolada do pieczenia, woda sodowa Słodkie - lukier, kostki cukru, mięta pieprzowa.
Aby być jeszcze bardziej kreatywnym, możesz spróbować oszukać dzieci, dając im cukierki, które są zarówno kwaśne, jak i słodkie! Więcej pomysłów, które pomogą dzieciom poznać język i kubki smakowe, znajdziesz na tej stronie internetowej!
5. Na zakończenie
Kubki smakowe to naprawdę niesamowita rzecz, która pomoże Ci poczuć. Ważne jest, aby pamiętać, aby dbać o swoje kubki smakowe poprzez prawidłowe odżywianie i odmawianie palenia. Następnym razem, gdy będziesz coś jadł, pamiętaj o tych małych pączkach, które pozwalają Ci cieszyć się jedzeniem!
Komentarze