BBlog
Badania przewidują, że nie będzie już płytki nazębnej
6 listopada 2021
Dwóch naukowców z Holandii odkryło sposób na zapobieganie gromadzeniu się płytki nazębnej w jamie ustnej. Dwaj profesorowie z Uniwersytetu w Groningen twierdzą, że szczotkowanie zębów jest nadal ważne, ale spodziewają się, że szansa na uzyskanie ubytku drastycznie spadnie.
Zahamuj działanie enzymu, który sprawia, że płytka nazębna się przykleja
Naukowcy odkryli działanie i strukturę enzymu, który sprawia, że płytka nazębna przykleja się do zębów. Może to doprowadzić do opracowania sposobów powstrzymania tego enzymu przed wykonywaniem jego funkcji. Po opracowaniu takiej substancji można by ją dodać do produktów takich jak żywność lub pasta do zębów, aby zapobiec przyleganiu płytki nazębnej do zębów przez ten enzym.
Jak bakterie wykorzystują enzymy
Pewne bakterie w jamie ustnej używają tego szczególnego enzymu, zwanego glukansukrazą, do przekształcania cukru w długie, lepkie łańcuchy. Bakterie przyczepiają się do powierzchni zębów za pomocą tej lepkiej substancji. W tym momencie bakterie wchodzą w interakcję z cukrem i wytwarzają kwasy, które niszczą powierzchnię zęba. W ten sposób powstają ubytki.
Artykuł w Medical News Today zatytułowany "Breakthrough in Dental Plaque Research" ("Przełom w badaniach nad płytką nazębną") wyjaśnia, że:
Wykorzystując krystalografię białek, badacze byli w stanie objaśnić trójwymiarową (3D) strukturę enzymu. Naukowcy z Groningen są pierwszymi, którym udało się skrystalizować glukansukrazę. Struktura krystaliczna ujawniła, że mechanizm fałdowania białka jest unikalny. Różne domeny enzymu nie są utworzone z pojedynczego, liniowego łańcucha aminokwasów, ale z dwóch części, które łączą się poprzez strukturę łańcucha w kształcie litery U; jest to pierwsze doniesienie o takim mechanizmie składania w literaturze. . . Enzym rozszczepia sacharozę na fruktozę i glukozę, a następnie dodaje cząsteczkę glukozy do rosnącego łańcucha cukrowego.
Jak odkrycie wpływa na płytkę nazębną
Ponieważ naukowcy wiedzą, w jaki sposób enzym tworzy łańcuch glukozy, mogą teraz ustalić, jak zapobiec temu procesowi. W przeszłości naukowcy próbowali zapobiegać temu procesowi za pomocą kilku innych metod, ale ich wysiłki zazwyczaj blokowały również inne ważne funkcje enzymu. To nowe zrozumienie może pomóc badaczom w bardziej precyzyjnym ukierunkowaniu enzymu glukansukrazy.
Co byś zrobił, gdybyś wiedział, że możesz zapobiec odkładaniu się płytki nazębnej? Czy nadal myłbyś zęby?
Więcej na: http://gd-med.pl
Komentarze